11 maart 1980 – België

Ik ben Katrien Debevere, een onderzoekende reiziger op het pad van het leven.

Systemisch, verbindend en oprecht.

Ik neem jou even mee doorheen mijn levensverhaal waarin mijn kinderen mijn grootste leermeesters blijken te zijn, een reis met gigantische pieken en dalen.

In deze ervaringen kreeg ik de mooiste lessen over het leven en de liefde.

De start van mijn helingstraject

Na jaren in de media te hebben gewerkt, begon in2012mijn persoonlijke zoektocht naar bewustwording en heling na een intense relatiebreuk.

Ik leerde aan den lijve wat psychotherapie, lichaamsgerichte therapie, coaching en systemische opstellingen zijn. Dat systemische werk bracht me echter op een totaal ander niveau, waar ik echt veranderingen zag komen in mijn leven. Dit zorgde ervoor dat ik me hierin bleef verdiepen.

Mijn kinderen als grootste leermeesters

En dan kwamen er mijn mooie dochters, de start van een verhaal doorspekt met liefde en het leren begrijpen van de complexiteit van moederschap. Inmaart 2018werd ik namelijk trotse sterrenmama van Mila.

En inapril 2020verwelkomde ik mijn tweede dochter, Amelia, aan wiens geboorte eerst nog een tweede zwangerschapsverlies voorafging.

Na Mila* diende ik de vreugde terug te vinden te midden van al mijn verdriet. En om mijn authentieke vrouwelijkheid te omarmen, wilde ik het leven toch kunnen doorgeven. Dat voelde ik in elke vezel, hoe onduidelijk deze zin voor mij toen ook was. Het bleek een noodzakelijk proces om onze wolk Amelia te kunnen ontvangen.

Persoonlijke weetjes

Injuni 2019settelden we ons in het landelijke Lierde, waar we sindsdien onze eigen groenten kweken en bomen planten. Een plek van rust en verbondenheid, van veilige wortels en nieuwe dromen.

Op21 oktober 2023stapte ik in het huwelijksbootje met Jurgen, en geniet ik als 40-plusser van het leven van een jong gehuwde en jonge moeder.

Dankbaar dat ik deze grote levensgebeurtenissen op wijzere leeftijd mag ervaren.

“Werken aan je innerlijk welzijn in een veilige omkadering, in alle rust. Katrien reikt aan, raakt aan wat zich onderliggend afspeelt en de kans krijgt gezien te worden zodat er heling kan ontstaan.”

– Marian S.

“Vanaf het eerste moment dat ik Katrien ontmoette had ik een goed en “juist” gevoel. Veiligheid, warmte, kracht, kennis van zaken, zonder oordeel, betrouwbaar, intuitief, ondersteunend, goedlachs…allemaal kenmerken die eigen zijn aan haar persoonlijkheid. Ik voelde mij meteen op mijn gemak en in haar coaching werk is ze zoals een toorts die, wanneer ik even de bomen door het bos niet meer zie, het licht brengt waar nodig. Een absoluut natuurtalent als coach! Katrien, ik ben je ontzettend dankbaar!”

– Hélène G.

De kracht van verhalen en co-creatie

Er zijn vele momenten uit mijn carrière in de media die ik zo erg koester en waarop ik fier terugblik.

Zo denk ik aan de organisatie van de muzikale try-out van Bart Peeters of de helikoptervlucht met cameraploeg over het British Museum.

De mediawereld leerde me de kracht van verhalen, de impact van beelden en het spanningsveld tussen imago, werkelijkheid en de diepe menselijke wens om gelukkig te zijn.

Als mede-oprichter van Mimuze vzw, een organisatie gericht op muziek en creatieve co-creatie, heb ik vele muzikale weekends en trouwfeesten georganiseerd.

Deze ervaring verrijkte mijn begrip van co-creatie, een plezier dat ik later ook in mijn schrijven ontdekte. In de vier jaar dat ik in Kalmthout woonde, vervulde ik ook de rol van plusmama, wat een unieke levenservaring bood.

Wist je trouwens dat ik als vijfjarig kind een eerste schooldag in een Engelstalige school overleefde? En hoe trots ben ik daar nu niet op! Misschien leerde ik daar wel vertalen wat er onderhuids gebeurt.

Vertaling in organisaties

“Wat hangt hier in de lucht?”, deze vraag werd me vaak door werknemers en collega’s gesteld. Zeker wanneer ik in leidinggevende posities stond. Want op de een of andere manier, voelde ik toch altijd al aan wat in de onderstroom “hangt”, zo ook binnen organisaties.

Als je deel uitmaakt van die organisatie heb je niet altijd mandaat om dat uit te spreken of er iets mee te doen.

Ik nodig alvast elke organisatie uit om uit te reiken indien je toch naar die onderstroom wil kijken. Wie de moed heeft, ook in organisaties, zal met systemisch werk tot duurzame antwoorden komen.

De grootsheid van kleine gelukjes

Of ik nu op vakantie ben op een eiland, geniet van een vers boeketje bloemen, of me laat inspireren door de poëzie van Rumi en de kunst van Dalí, elk detail weerspiegelt wie ik ben.

Mijn energie haal ik dan ook uit eenvoudige pleziertjes: een massage, een saunabezoek, wandelingen in de natuur, zwemmen, schrijven, en het lezen van een goed boek.

En laten we de “guilty pleasures” niet vergeten: krachtstenen en kaarten leggen.

Het is mijn grote droom om een boek te schrijven over de systemische blik op het verlies van een kind. Dit staat nog op mijn planning. Mijn persoonlijke proces schreef ik reeds neer in het boek “Mandala’s & Lava”.

Hieronder vind je 9 waarden waaraan ik veel belang hecht.

Vrijheid

Tegelijkertijden

Gelijkwaardigheid

Authenticiteit

Pionierschap

De veilige relatie

Draagkracht & Gedragenheid

Verbondenheid

Oprechtheid

Mijn persoonlijke groeiprocessen, opleidingen en ervaringen brengen me op een punt waarbij ik mijn opgedane wijsheid kan inzetten om complexiteiten om te toveren naar werkbare en concrete nieuwe bewegingen.

Realisaties

  • Onderzoek en Ontwikkeling van een trauma geïnformeerde brochure over het thema “zwangerschapsverlies & stilgeboren baby’s” voor CM & Solidaris – publicatie staat gepland voor 2024
  • Publicatie boek “Mandala’s & Lava“. Het systemische werkboek bij pré-, peri- en postnataal trauma en verlies”
  • 2021 Publicatie artikel “De plek voorbij schuld en onschuld na een abortus” – boek: Abortus. Van getuigenissen en reflecties tot steun
  • 2021 Procesanalyse en Ontwikkeling van Trauma geïnformeerde werkprocessen voor zwangerschapsconsulenten – CM – Implementatie gepland voor 2022
  • Ontwikkeling & facilitering online jaartraining “Wijsheid van het Verloren Kind, complexe relaties systemisch leren begrijpen en helen”

Opleidingen

Womb Awakening,
West-Vlaanderen

Facilitator baarmoeder massage

feb. 2024

Thomas Hübl Course, online

Collective Healing Journey
Internationale training in diepgaand systemisch begrijpen van collectief trauma

jan. 2022 – mei 2022

School voor Systemisch Bewustzijn; Alfa Omnia, Den Haag – Nederland

Integratieve Masterclass “Systemische principes & opstellingen” (diepgaande training)

jun. 2018 – sept. 2019

Open Mind Kenniscentrum, Lievegem, België

Allerhande coach workshops, masterclasses & trainingen

jan. 2017 – dec. 2017

Universiteit Antwerpen Management School, Antwerpen, België

MANAMA Management in kunst- en cultuursector

sept. 2010 – jun. 2011

Universiteit Antwerpen Management School, Antwerpen, België

MANAMA Leadership Development for Managers

sept. 2010 – jun. 2011

Universiteit Gent,
Gent, België

Master Antropologie / Vergelijkende Cultuurwetenschappen

okt. 2001 – jun. 2003

Universiteit Gent,
Gent, België

Bachelor Kunstwetenschappen & Archeologie

okt. 1998 – jun. 2001

Ben jij klaar om jouw knopen te ontwarren?
Ontdek mijn 1-op-1 systemische trajecten.

“Dankzij de warme, hartelijke persoon die Katrien is, voel je je ook comfortabel en veilig genoeg om zulke gesprekken aan te gaan. Met een kwinkslag hier en daar, soms een kordaat duwtje in de juiste richting, en vooral met veel mededogen, loodst ze je door al die stormen heen. Als een veilig anker om aan vast te houden.” – Evy V.

“Katrien heeft mij enorm hard geholpen om mezelf te ontplooien, te ontdekken, te begrijpen. Ik heb heel wat handvaten en theorieën meegekregen om MIJN gedragingen, MIJN gevoelens, MIJN gedachten, MIJN meningen onder ogen te komen, te ervaren, uit te drukken.” – Sofie VA.